Kuran-ı Kerim’deki anlamını bilmediğimiz kelimlere PGP yaklaşımı

Öncelikle söyleyim ne bilgisayar mühendisi, ne matematikçi, nede din uzmanınıyım. Amacım sadece düz mantık kullanarak Kur’an-ı Kerim’deki anlamını bilmediğimiz yaklaşık 21 tane kelime/cümleye bir bakış açısıyla bakmak. —Kur’an-ı Kerim’de yirmi bir sûrenin başında yer alan bu gibi harflere “Hurûf-i mukattaa” veya “Mukatta’ât” (Arap alfabesindeki adlarıyla, tek tek okunan harfler) denir. —

Özellikle son yıllara yeni ve çok güvenli bi şifreleme metodu geliştirildi. Kısaca PGP (Pretty Good Privacy) deniyor. PGP Bu sistem basitce size özel bir “kişisel anahtar” oluşturuyor. Bu anahtara bağlı bir tanede “halk anahtarı” da oluşturuyor.

Mantık şu siz herkese sizin “halk anahtarınızı” veriyorsunuz. Kişisel anahtarınız sizde gizli ve “halk anahtarı”ndan kişisel anahtarınızı bulmak İMKANSIZ. Bu “halk anahtarı” sizin imzaladığınız (yani kişisel anahtarınızı kullanarak) kelime/cümle/dosya/vb… gibi şeyleri doğrulamk için kullanılıyor. Doğrulama yapılınca bu kelime/cümle/dosya/vb… yazanın siz olduğu anlaşılıyor. Bu imzada bir harf değişikliği yada imzalanan kelime/cümle/dosya/vb… de bir harf değişikliği olması bu doğrulamayı bozuyor ve sizin bunu yazmadığınızı belirtiyor.

Bunu Kur’an-ı Kerim’deki bütün yazılara uygularsak:

  • Kişisel Anahtar Sahibi : Allah – biliniyor
  • Halk Anahtarı : şu anda bilinmiyor
  • İmza: Anlamını bilmediğimiz 21 kelimeler biliniyor
  • Bir Ayetin Allah tarafından yazıldığını bilmemiz için o ayeti, o anlamı bilinmeyen kelime ile doğrulamak lazım. Tabii böyle bi program yok. Teorik olarak olsaydı eğer bize bu yazı bu imza ile doğrulandı diyerek bir anahtar numarası verecekti. İşte bu anahtar numarasıda “halk anahtarı” numarasına eşittir. Burada bilmemiz gereken en önemli şey bu imzaların Ayetlere nasıl uygulandığdır. “Halk anahtarı” bilmek çok önemli değil çünkü bize sadece bu doğrulamanın kime ait olduğunu söylüyor.

    Ama düşünün, eğer her Ayet bu şekilde bu anlamını bilmediğimiz kelimeler ile doğrulansa ve hep aynı “halk anahtarı” numarasını verse o bile yeter bence….. En azından Bir kaynak tarafından yazıldığını doğrular, kim olduğunu inanmak size kalır. (Unutmayın amaç objektif yaklaşmak “halk anahtarını” bilmediğimiz için yazanın kimliği direk doğrulanamaz ama yüz yıllar önce, bu çağda bile ,yeni yeni anlaşılmaya başlanmış bir şifreleme sitemini kullanmak biraz garip değilmi?)

    Bu yazı görüşlerinize açık sizde yorum yazabilirsiniz isterseniz….

    Örnek cümle:

  • Merhaba Dünya!
  • Bunun imzalanmış hali:

  • —–BEGIN PGP SIGNED MESSAGE—–
    Hash: SHA1

    Merhaba Dünya!

    —–BEGIN PGP SIGNATURE—–
    Version: GnuPG v1.4.2 (MingW32) – WinPT 0.10.1
    Comment: signed by Onur Baser

    iD8DBQFDMGk3pmFgSTDB+P4RAn0RAJsHkCZKsFvOUABk+fWahOy117D/BACggJI5
    Mn1zXTLIgDtEvZJ+NjGEEc0=
    =mM6X
    —–END PGP SIGNATURE—–

  • Bu mesajı imzalamam demek, “Merhaba Dünya!” kelimesini buraya benim (Onur Başer) tarafından yazıldığının garanti olması demektir.

    Bu yazıyı kimin yazdığını kontrol için herhangi bir PGP programı kullanabilirsiniz. Doğruladığı
    nızda bu yazıyı yazanın Onur Baser ve anahtar numarasınında (Key ID) 0x30C1F8FE olarak verir. Bu anahtarın Onur Baser’e ait olduğunu “halk anahtarı” ile anlayabilirsiniz.

    Eğer “Merhaba Dünya!” cümlesini “Merhaba Düny!” gibi yazarsanın – yani bir harfi bile değiştirirseniz – bu doğrulama hata verecektir ve bu cümlenin benim tarafından yazılmadığım anlaşılacaktır.

    Sonuçta iD8DBQFDMGk3pmFgSTDB+P4RAn0RAJsHkCZKsFvOUABk+fWahOy117D/BACggJI5
    Mn1zXTLIgDtEvZJ+NjGEEc0=
    =mM6X
    kelime yada cümlesinin (?) tek başına hiçbir anlamı yok. Bu kelime bana ait olan bir anahtar tarafından sadece “Merhaba Dünya!” cümlesini imzalamamdan sonra oluşturulmuştur.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.